2011年9月28日星期三

朱綺華司法覆核案存在助訟黑手?!



朱綺華婆婆的訪問謄錄:

朱綺華:『根本我都唔咪有心搞既,不過佢地同我講,我又蒙查查,老人家,識乜野吖!講真呀,最冤枉就係話,即係我影響政府,唔做得到呢條橋……我點有咁既能力呀……(究竟誰要求她進行司法覆核呢?)我唔需要講,呢樣我唔會公開,邊個叫我做都好啦,我唔公開,我自己做咗傻婆勒,算啦……我以為就咁講幾句就算勒,咁點知搞到咁大件事……』



就港珠澳大橋司法覆核訴訟案,明顯,朱綺華婆婆並無心進行訴訟,而且有人串謀或煽惑她。即有人涉嫌違反普通法中,構成『助訟』或『包攬訴訟』的情況下協助或慫恿他人提出訴訟(助訟可界定為在訴訟中並無權益的人,協助或慫恿另一人進行訴訟,而這名助訟人沒有任何其他法律承認的合理動機干預該訴訟),屬刑事罪行。朱婆婆言詞間顯然確定有人涉嫌助訟,只是她不予公開。



助訟在香港仍屬普通法罪行。《刑事訴訟程序條例》(第221章)第101I條規定,可公訴罪行的最高刑罰為監禁7年及罰款。

事件不但令工程進度蒙受影響,市民亦因此承擔額外的65億元開支。

強烈要求有關當局徹查涉嫌助訟的罪犯,並將他繩之以法。